10.03.2009

Muzica

Motto: "Muzica este şoapta divină ce ne vindecă sufletul obosit de tăceri" Andreea Trifu




Bună seara ! E marţi . Îmi încep articolul de azi cu o pledoarie în favoarea muzicii... clasice (în special). Am auzit la radio, în urmă cu câţiva ani, despre o chestie interesantă, pe care am descoperit-o ulterior pe internet. Citez:


* * *
„S-a demonstrat prin tomografii computerizate cu pozitroni că sub acţiunea muzicii sunt
activaţi foarte mulţi neuroni, zone întregi ale scoarţei cerebrale care sclipesc sub forma unei
luminiţe roşii. Astfel, muzica uşoară sau populară activează sub 50% din scoarţa cerebrală,
muzica simfonică modernă 60-70%, muzica clasică ajunge până la 90% şi numai Mozart
atinge 100%
. Sunt specialişti care spun că muzica lui Mozart «se mulează» cel mai bine şi
atunci când îl asculţi scoarţa cerebrală parcă îţi ia foc, dar eu sunt de părere că şi în cazul altor
compozitori situaţia poate fi similară”, adaugă prof. Iamandescu. De aceea, în meloterapie se
vorbeşte despre „efectul Mozart”.

* * *


Nu toţi apreciază muzica clasică, asta e cert. Dar, poate că cei care la auzul cuvintelor "muzică clasică" zic "Doamne fereşte. Huuu. plictisitorrrrr" nu au avut ocazia să o asculte, în deplinătatea divinităţii ei. Nu toţi au avut bucuria asta...

Din păcate, din lipsă de inspiraţie şi puţină oboseală, nu pot adăuga eu epitetele şi cuvintele înălţătoare potrivite muzicii clasice, aşa că citez:
- - -
" Muzica este graiul sufletului. Ea stârneşte în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde."
Ludwig van Beethoven
- - -
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare." Nichita Stănescu
- - -
"Muzica răscoleşte toate sentimentele; şi, ca şi după o furtună, sufletul, liniştindu-se, devine mai bun, mai îngăduitor, mai nobil" Vasile Conta
- - -
"Muzica este şoapta divină ce ne vindecă sufletul obosit de tăceri" Andreea Trifu


Mai jos adaug nişte video-uri pe care neaparat trebuie să le ascultaţi. Dacă, înainte de a le asculta, n-aţi fost pasionat de această muzică, promit că veţi avea o infuzie de gânduri proaspete, relaxante, ori măcar o coardă sensibilă a sufletului dumneavoastra va fi înduioşată:










P.S.: Ca deobicei, am selectat melodiile ce se asortează culorii stării mele.

5 comentarii:

PlasticFantastic spunea...

Mama îmi punea baladă pentru Adeline când eram mai mică ( până pe la vreo 5 ani) ca să adorm. ;))

Nouă profesorul de muzică, prin clasa a VII - a sau a VIII - a ne punea muzică clasică (audiţii muzicale le numea el) şi ne-a învăţat să deosebim părţile componente şi să identificăm "momentele subiectului" unei opere clasice.

Eu am rămas tot o incultă care ascultă cu gura căscată Wagner şi Schubert. Sunt preferaţii mei.

Anonim spunea...

Alle, mi-a făcut plăcere să citesc mica ta pledoarie pentru muzica clasică. Dacă mai toţi ştiu de Tchaikovsky, Clayderman ori Porumbescu, m-am bucurat să îl văd şi pe Pachelbel al carui "Canon in D" mi se pare genial. Deşi nu m-a preocupat în mod special muzica clasica, desi uneori nu pot sa recunosc compozitorul sau opera din care face parte o anumita arie celebră,o ascult cu plăcere de fiecare dată şi când aud ceva ce îmi place încerc să aflu despre cine este vorba.

Asa că, atunci când se iveste ocazia (asa cum o faci şi prin intermediul acestui blog) arată prietenilor şi cunoscuţilor ce îţi place ţie, în speranta că vei produce o mică schimbare chiar şi de moment în sufletul acelei persoane. La ce bun asta? Poţi să faci lumea mai bună - asta cu referire la prezentarea ta!

În cazul în care vrei sa vezi o alta variantă a piesei lui Pachelbel, aruncă o privire aici: Trans-Siberian Orchestra - Canon Rock Live. Această formaţie, pe langă compoziţiile proprii, prelucrează anumite melodii clasice şi le prezintă sub forma unui rock accesibil. Unii, mai pretenţioşi ori mai conservatori critică acest lucru, însă eu unul îl accept, fiind vorba de popularizarea muzicii bune. Imaginea şi sunetul nu sunt cele mai bune, nefiind vorba de un video oficial.

O vacantă placută...şi sper sa mai gasesc melodii frumoase, din orice gen, la sectiunea ta de Muzica.

Lucian / Timişoara

micaela20_02@yahoo.com spunea...

scumpo.am inceput sa te iubesc! :) inainte cum aprindeam google crome imi aparea youtube si miss bimbo(un joc fff dragut)try it)) la paginile cel mai dess utilizate.:) akm imi apari si u cu blogul tau superb.si nu mai deschid youtube imediat.intru pe blogul tau.si ascult mel in functie de starea in care ma aflu.nu e mel postata de tine kre sa nu imi placa.tine-o tot asa.

micaela20_02@yahoo.com spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=dWvw6ZpK1j4
dak vrei as putea sa iti fac un playlist cu mel mele preferate.o sa iti place siguuurrr.avem cam aceleasi gusturi :)

allé spunea...

u must be kidding !
melodia asta o ascultam la nesfarsit toamna trecuta :)