19.03.2009

Germania în perioada interbelică (referat, schita, etc.)

notă: mâine dau test la istorie şi ca să învăţ mai uşor am făcut un mic referat (foarte pe scurt) - [să mi se întipărească în minte mai bine] despre Germania în perioada interbelica. Aşa că nu vă aşteptaţi la un articol personal şi drăguţ din partea mea. Poate e în ajutorul altor elevi - ca să reţină mai frumos - atât.


Primul război mondial a lăsat ca urmări o profundă criză politică, financiară şi socială. Tratatele de pace au fost imediat încălcate, Germania refuzând să-şi achite reparaţiile de război. Cu toate acestea, marile puteri acordă, în 1924, prin planul Dawes, credite Germaniei, pentru refacerea acesteia. Realismul cancelarului german G. Stresemann a dus la încheierea Pactului de la Locarno (1925). Astfel, Franţei i se recunosc graniţele occidentale. În 1926, Germania aderă la Societatea Naţiunilor, iar în 1928, prin Pactul Briand-Kellogg, războiul este declarat înafara legii.
În această atmosferă, "salvatorul" unei Germanii cu scopuri mari este ales a fi Hitler, al cărui plan este cuprins în cartea Mein Kampf (Lupta mea), redactată în timpul în care acesta se afla în închisoare. În 1933, el devine cancelarul Germaniei, ca apoi, în 1934, să devină şeful statului (partidul NSDAP). Acesta a început să atace sindicaliştii, comuniştii, muncitorii, intelectualii.Doctrina caracteristică Germaniei era aceea totalitaristă, de extremă dreapta (nazismul), reprezentată prin teroare, cenzură, poliţie politică, propagandă, supremaţia unui singur partid. O trăsătură bizară ce diferenţiază nazismul faţă de fascism este cea rasială, în Germania practicându-se anti-semitismul, pe baza superiorităţii indiscutabile a rasei germane.
În 1933, Germania părăseşte Societatea Naţiunilor şi încalcă Tratatul de la Versailles, în 1935 fiind cauza unui grav focar de război. Hitler şi-a restabilit serviciul militar şi a creat o nouă armată. În acest caz, industria a fost pusă în slujba înarmării. Urmează ocuparea zonelor renane (1936), în acelaşi an stabilind, împreună cu Benito Mussolini, axa Roma-Berlin. În 1938 anexează Austria, iar în urma Conferinţei de la Munchen obtine teritoriul Sudeţilor (Cehoslovacia), dar Tratatul de la Munchen este încălcat în momentul în care fosta Cehie devine protectorat german. Însă, pentru Hitler, încălcarea numeroaselor tratate ce s-au dovedit prea fragile pentru asigurarea păcii şi evitarea unui nou război, nu au făcut decât să înlesnească drumul acestuia către adevăratul scop: creearea unui al 3-lea Imperiu Mondial, durabil 1000 de ani. Planul lui a fost aproape perfect, fiind încheiat şi un pact de neagresiune cu URSS (spre uimirea tuturor statelor democratice) - 23 august 1939. Pe 1 septembrie 1939, Germania atacă Polonia. Pe 3 septembrie, acelaşi an, londra şi Parisul declară război Germaniei.

2 comentarii:

Simplu spunea...

Cate informatii aici.
Bafta la test. Vei lua o nota mare, se vede ca stii multe.

allé spunea...

@ Simplu:

duuuuuh -- depinde ce ştiu mâine, de împrejurări, alea alea. :]]
mersi !