18.07.2009

muzica si trenduri

Bun. Sa va spun cum (cred eu ca) sta treaba cu muzica. Cred ca asta e cel mai sincer post al meu. E cam alandala, dar e sincer.
Bun.

Acum 3 ani descoperisem curentul punk, rock. Avril Lavigne era pe gustul meu, dar, cand am descoperit de la cei mai smecheri ce inseamna sa fii tru, punk-rocker, cel adevarat, nu fake, ea trebuia blamata. De la 'profesionistii' foarte punk rockeri auzisem ca ea e fake. Bun. In momentul ala, trebuia sa-mi induc tot felul de formatii oribile, care figurau pe wikipedia la categoria punk. Ei asa faceau, probabil. Habar n-am ce am incercat sa ascult, ca erau naspa rau formatiile, cu denumiri d'alea ciudate, dar macar ma tineam mare si tare cu Green Day si Anti Flag. Aplauze, va rog.
Astfel, Avril si alte formatii care nu erau tru, nu le placeam, ca, ce, nu erau punk, rock, trilulilulzgar.
Desigur, mi-a trecut perioada aia ratata, si Slava Domnului nu m-am lasat purtata de curent altfel decat prin niste cautari de camasi in carouri + si incercari esuate de a asculta youtuburi zgomotoase.
Am realizat ca am trecut peste perioada aia. Acum vreo 2 ani. Deci m-am maturizat, growed up. In momentul ala, ca o semi-Buddha a Muzicii, ca o Old Athena a genurilor, trebuia sa-mi intaresc eticheta cu formatii adevarate, in categoria 'ce muzica asculti'. Wikipedia, mama, tata, radio... rezulta: trupe de aur, Gods: AC/DC, Led Zeppelin, Deep Purple, Guns'n'Roses, Pink Floyd, Janis Joplin, Metallica + alti titani. Ca un adevarat as al muzicii ce sunt, mi-am incarcat playlistul si lista de preferinte muzicale de pe hi5 cu formatii de calibru. Si le ascultam. Dar... ceva in sufletelul meu nu se asorta pe deplin cu armoniile alea. (*nu ma intelegeti gresit: ascult, cand imi plac, dar nu sunt fana ahtiata*) Si totusi: Nu care cumva sa indrazneasca sa ma critice, ca PLEOSC! ii tranteam una cu 'nu stii ce inseamna muzica adevarata'. Pentru ca nu aveam cum sa gresesc. Daca incercam sa ascult formatia X, meritam tot respectul, laudele, aplaudele si restul.

Pana cand...

Pana cand mi-am dat seama ca nu trebuie sa ma inscriu intr-un tipar, ca nu ma simt mai draguta, mai stilata, mai eleganta, mai rebela, daca scrie undeva ca ascult formatia X.
Pana cand mi-am dat seama ca muzica nimeni nu ti-o poate dicta si impune sa o asculti.
Pana cand mi-am dat seama ca sunt cu adevarat eu daca nu urmez niste trenduri, daca nu ma imbrac in carouri vrand sa fiu punk, in roz - Barbie, in tenisi - trendy, si mai stiu eu cum.

Cred ca asta e treaba cu trendurile. Dar ele trec, pentru ca pana la urma nu o sa mai suportam sa purtam o haina fie si ea muzicala ce nu se asorteaza cu sufletul nostru.
Cred ca atunci cand o sa fim sinceri cu noi si vom face ce ne place cu adevarat, o sa ne simtim cel mai in tendinte, trendy, 2009, cool.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bine punctat !

P.S. : Avril, face ea muzica buna, da e cam curva :D !

The Fat One spunea...

Sincer, avusem si eu o perioada de genu' asta pe clasa a 9-a, cand imi cautam identitatea... Incercam sa ascult tot felu' de muzica ce nu ma reprezenta, ma imbracam intr-un fel doar ca sa ma incadrez intr-un anumit tipar, incercam sa vorbesc... Pana cand am avut o discutie cu un prieten mai in varsta care mi-a deschis ochii. De atunci, sunt un semi-miserupeist (pentru ca tot imi place sa critic) si ascult/port doar ce-mi place si nu ceva ce da o anumita apartenenta.

Unknown spunea...

ascult in flames, metallica, billy talent, satanochio, crize, limp bizkit, coma, acdc, lynyrd skynyrd, kid rock, rolling stones, etc.... dupa cum vezi ascult de la black la punk, la old school of rock... si sunt tuns scurt, culoarile mele preferate sunt albastru si alb...dar era o vreme cand aveam pleata, nu ieseam din casa fara tricoul cu cradle of filth... La mine toata chestia asta a durat vreo 4-5 ani, la altii vad ca inca mai dureaza... nu e vorba de maturizare e vorba de cum vrei sa fii. Daca vrei ca toata lumea sa stie ca esti rocker atunci tricouri negre pe caldura asta, bratarele, cercele, inele in limba/nas/urechi si toata lumea va sti ca esti rocker si te va marginaliza sau huli. ROmania nu e pregatita de asa ceva. Eu ma simt bine asa cum sunt: in shorts si tricul alb pe care scrie "Marriage is a great institution, duty i'm not ready for" si sa ascult kid rock- all summer long si lynyrd skynyrd- sweet home alabama all day long!

Zozoleatza spunea...

Primul stil de muzica serios cu care am facut cunostinta e house-ul.Prin clasa a 8-a ascultam mult rock iar acum,le combin.Dar house si Dj Project raman principalele:).

:xNightwish

Myriam spunea...

Eu ascult muzica de orice fel,daca imi place.Adica sunt multi care zic ca muzica house rullz,cand de fapt eu nici nu ascult muzica house.Eu zic ca muzica tine de noi insine,de personalitatea fiecaruia si nu ar trebui sa ni se modifice gusturile numai pentru ca o persoana sau mai multe zice ca asa trebuie...

Tomata cu scufita spunea...

Muzica o simti, nu poate sa ti-o impuna cineva. Daca iti place punkul ca te face sa te simti intr-un fel, asculta-l. daca nu simti nimic, nu asculta doar de dragul de a pune o eticheta pe tine. Eu de exemplu ascult HIM, ascult si muzica spaniola, ma rup in figuri pe latino si ador muzica oldies... dar nu ti-ai putea da seama ca Bon Jovi ma fac sa vibrez... nu din imbracamintea mea. :)

Vali spunea...

Si totusi, acum, care e muzica ce`ti place si te reprezinta cu adevarat? :D

allé spunea...

@stres:
avand in vedere ca nu mi-e nici macar idol, e treaba ei ce face cu viata personala. nu? :D

@unguru:
eu cred ca esti tu. apoi esti semi-miserupeist :D adica... e doar o (auto)eticheta...

@shazz:
mi-e mila de cei cu plete si tricouri d'alea cum purtai tu. Te contrazic: e vorba de maturizare. Daca esti copt cat de cat la creier nu vrei sa pari altceva decat esti ... cred eu...

@zozoleata:
aaa.ok.

@myriam:
de acord. insa sunt cazuri in care gusturile se schimba nu pentru ca zice cineva, ci pentru ca cineva vrea sa para ca acel cineva.
adica vrem sa fim ce nu suntem...

@Tomata:
dadadada! subscriu

@vali:
mai postez din cand in cand melodii pe blog :) alea

sorin spunea...

trendurile in muzica ti le faci tu. Eu am evoluat de la muzica anilor 2000 la ce mi-a placut mie. Daca in copilarie ascultam cam ce era la moda, acum scult ce-mi place si fac asta pentru ca mi-am definit stilurile.

Kris spunea...

gusturile mele sunt atat de aiurite incat nu se potrivesc nici unui trend...ascult muzica rock:emo,punk,alternativ si metal...la care se adauga opera sinistra...cat despre vestimentatie...nu stiu sigur sa spun cam cum ma imbrac...pt. ca fac cele mai ciudate combinatii posibile dar care ma reprezinta

Lexi spunea...

Nu am avut ocazia sa zic.Blogul tau e genial.Ma regasesc in el.:)
In legatura cu muzica si eu am avut o perioada in care purtam triocuri cu formatii pe care nici macar nu le ascultam.A fsot o perioada trista a vietii mele :)).Acum vroba ta pot zice ca m'am maturizat(sper si cred).

Billie spunea...

oricum avril nu-i punk =))