19.06.2009

VREI. Poti ?

Nimic nu mă înfricoşează mai tare ca neputinţa. Starea aceea de 'nu pot'. Cineva mi-a spus că oamenii ajung la o vârstă la care au copii, trebuie să facă de mâncare, să aibă grijă de soţ, serviciu, şi... nu mai poţi face tot ce vrei.

Mi-a picat ca ceva greu în cap, mai ales că eu sunt o susţinătoare foarte îndârjită a motto-ului: dacă vrei, poţi muta munţii din loc (nu îmi spuneţi că "dacă eşti deştept îi laşi acolo" că mă refer la faptul că, dacă vrei, poţi face orice).

Nu înţeleg neputinţa, înafară de cazurile mărunte în care îmi simt corpul întemniţat în indolenţă, şi muşchii încleştaţi într-un fel de tristeţe apărută din lipsa unui răspuns (deşi mai dureroasă este lipsa de întrebări), din lipsa unei motivări, din absenţa dorinţei.

Da, mă înfricoşează şi lipsa motivării. Nu îmi pot închipui o viaţă fără un imbold, fără o sclipire ce ţinteşte spre ceva anume, dar nu în sensul perfecţiunii, ci în sensul lui sublim. Imperfectiunea mi se pare mult mai atragatoare.

Nu cred că există neputinţă adevărată, veşnică. Sau, că dacă ea există, cu sigurnaţă poate fi zădărnicită.

Cred că viaţa necesită perseverenţă. Continuă. De aceea unii ajung undeva, sus, iar alţii se lasă doborâţi de dulcea neputinţă, atât de ademenitoare şi seducătoare...

Atunci se ajunge la întrebarea aceea sâcâitoare: Vrei. Dar poţi?

Alle zice: Evident. Dacă îţi doreşti cu adevărat.

3 comentarii:

Grațiela spunea...

Depinde ce vrei si depinde cine vrea ca tu sa poti si depinde ce poti sa vrei :D... si uneori nu putem face anumite lucruri fiindca nu vor altii sa le facem (cand suntem conditionati de altii) si ar mai fi o gramada de situatii...deci nu e chiar asa de simpla treaba cu vrutul si cu pututul totusi.

xayide spunea...

de acord cu alle!:)

allé spunea...

cred ca, in cazul ala, intervine flerul personal si abilitatea de a convinge, gratiela :D