02.05.2009

Phaidros ( sau despre frumos )

guest post, scris de rien special (mihnea)

In fiecare zi, viata ne arunca in cale o multime de lucruri pe care noi

le catalogam ca fiind " frumoase ". Poate le vedem o singura data in viata sau poate trecem zilnic pe langa ele, fara a stii cat ne sunt de dragi. Constatam doar, dupa o perioada de timp, ca ne lipsesc. Despre lipsurile fiintei umane sunt multe de zis ; nu ne-ar ajunge 9 vieti sa discutam doar despre ele. Defapt, nu sunt sigur daca ne-ar ajunge 9 vieti sa ne descoperim lipsurile.

Originalitatea este cu siguranta unul dintre multele calitatati de care omenirea duce lipsa. Pentru ce sa fii original daca nimeni nu te remarca ? Cotidianul infrange intotdeauna orice incercare de emancipare a unei flacari launtrice, iar in final, constati ca totul e in zadar. Marin Sorescu spunea ca " lumea se inchide atat de bine intre aceste doua coperti ". Sa fie oare aceste doua coperti banalul si autenticul ? Din nefericire, oamenii nu cauta frumusetea nici macar in aparenta lucrurilor simple, daramite sa incerce sa fie originali.

Avem insa de-a face si cu persoane originale. In ciuda acestui fapt, din talentul lor se intrupeaza alt
e fiinte ce vor a fi originale. Insa, acestea nu stapanesc prea bine arta autenticului, ci doar se multumesc a imita ceea ce a avut succes. Oare lumea nu s-a saturat de imitatii jalnice ? Dureros este insa faptul ca aceste copii nereusite mai au si dorinta de a se afirma, de a se folosi de sensibilitatea ce se strecoara in condeiul altuia pentru a deveni celebri.

Ceea ce m-a atras la blog-ul acesta a fost pur si simplu originalitatea lui. Vorbeste despre lucruri simple, dar le prezinta intr-o maniera unica : cotidianul devine original printr-o simpla manuire a penei de scris ( fie ea si virtuala ), iar fiecare rand citit iti descatuseaza sensibilitatea. Uimitor este insa ca inca exista persoane inzestrate cu fructul arhetipului, ei privind dincolo de aparente. In universul virtual, poti plagia orice, mai putin frumosul artistic. Leon Stein spunea ca " avand in vedere ca in lumea asta sunt foarte putine persoane inzestrate cu originalitate, in ochii acelei mari majoritati care considera ca are ceva de spus, exista o omogenitate covarsitoare " . Mai simplu spus, toti oamenii sunt la fel, dar cei originali razbesc, dar de ei se agata " falsi admiratori ", ce profita in scop propriu. Cred cred ca lumea asta poate deveni mai buna numai prin persoanele care vor, cele care se alatura si cele care aproba. Numai bine !

6 comentarii:

gigel spunea...

Am onorat linkul, saru`mana!

Anonim spunea...

Hehe, Platon a stiut el ce zice :)). Daca ai citit "Phaidros", citeste si "Banchetul"

Frumos scris.

Anonim spunea...

Stiu ca`ti plac citatele . uite unul .
``Ser original es un mérito; quererlo ser, un defecto . ´´

``Sa fi original e un merit, sa vrei sa fi e un defect.´´ ( Alain Chauvilliers )

P.S. : L'am scris in spaniola prima oara , ca'mi place cum suna si eu l'am gasit in spaniola . :X

Grațiela spunea...

Esti foarte fascinata de ceea ce faci, s-ar parea ;)). Felicitari! >:D<

Alexandra Coman spunea...

si uite asa, zi de zi, ma bucur ca am intrat din luna mai sub influenta zodie Taurului,guvernata de Venus, zeita frumosului.Bine,bine, in perioada asta Venus se afla pe cer in semnul Berbecului,insa doar condimenteaza putin mai mult contextul general...
Si astfel am avut deosebita placere sa dau -accidental, desi nimic nu e la intamplare- peste acest blog sensibil, frumos. Ma simt ca acasa, ma simt ca un copil in fata vitrinei cu jucarii. M-as simti onorata daca ai fi printre prietenii mei. Si cred cu tarie ca lumea in care traim poate fi mai buna, mai frumoasa, mai.... daca ne-am aduce cu totii mica noastra contributie.hai sa incepem pur si simplu cu un zambet .

cb spunea...

Mihnea, trebuie sa te contrazic, lumea e chiar foarte originala :)